Uw browser ondersteunt geen cookies, of u hebt support daarvoor uitgezet. Cookies zijn vereist voor de correcte werking van de Colorful Garden webshop.
Wit/Créme
Geel/Oranje
Roze/Rood
Blauw/Paars
Bladplanten

Bloeitijd

Bloeihoogte

Filteren
Bodembedekkers: Goed alternatief voor gras!

Bodembedekkers: Goed alternatief voor gras!

Tuinliefhebbers die houden van een groene tuin, maar een gazon wat saai vinden, kiezen steeds vaker voor bodembedekkers; planten en plantjes die samen snel een netwerk vormen van wortels en bladeren en daarmee grote oppervlakten kunnen afdekken. Voordeel is dat ze niet om de haverklap gemaaid hoeven te worden en de groei van onkruid verhinderen. Eigenlijk heeft u er geen omkijken naar.

Bodembedekkers houden onkruid tegen doordat zonlicht de bodem eronder niet meer bereikt. Ze hebben ook het voordeel dat de bodemtemperatuur onder die plantenlaag gelijkmatig blijft, wat goed is voor de wortels van de andere tuinplanten en heesters. Ook is de waterhuishouding in de grond onder bodembedekkers vaak beter, omdat het water er niet zo snel verdampt. Je hoeft daardoor minder vaak water te geven. De meeste bodembedekkers vragen zelf vrijwel toch al weinig of geen onderhoud, afgezien van een beetje (kunst-)mest en water.
Alleen sterk woekerende soorten moeten zo nu en dan wat worden ingetoomd.
Alternatieven voor gras als bodembedekker zijn:


Tijm en Loopkamille geeft door het te belopen een heerlijke geur af. Overigens komen er op bovenstaande planten volop insecten (bijen) en vlinders af. Vaste planten dragen dus – in tegenstelling tot gras – bij aan een hoge mate van biodiversiteit. Het ene leven trekt het andere leven aan.